Reis terug in de tijd

Klongtour BangkokLange tijd waren de kanalen, zogenaamde klongs, de belangrijkste verkeersaders in Bangkok. Door ruimtegebrek en het groeiend autoverkeer zijn deze karakteristieke waterwegen in het moderne Bangkok helaas grotendeels veranderd in beton. In de wijk Thonburi, aan de overzijde van de Chao Phraya rivier, lijkt de tijd wat dat betreft stil te hebben gestaan. Hier vind je complete woonwijken op het water, staan de huizen op palen en hebben locals een boot in plaats van een auto.

Vandaag heb ik tijdens een excursie de klongs bevaren en het is een geweldige manier om het échte Bangkok te zien. De huizen drijven letterlijk op het water en het dagelijkse leven speelt zich af rondom het water. Het is in eerste instantie bijna niet voor te stellen dat hier mensen wonen. De huisjes zijn buitengewoon primitief, veel houten  steigers ogen rot. Maar na enkele minuten varen zie je dat het leen van alledag zich hier helemaal op de rivier heeft afgestemd. Onderweg zie je spelende kinderen, luierende straathonden, observerende oudjes en buurtende dorpslui.Klongtour

De door James Bond beroemd geworden longtailboten zijn het ideale vervoersmiddel voor een onthullende tour door dit karakteristieke gebied van Bangkok. Je kunt zelf een longtailboot regelen bij de pieren aan de Chao Phraya rivier maar het risico dat je teveel betaalt, weinig of geen uitleg krijgt of een B-route krijgt voorgeschoteld is helaas groot. Een georganiseerde tour biedt uitkomst. Dit weekend spreek ik een lokale organisatie die deze tours uitvoert. Daarmee ben je op Youropi straks zelf enkele muisklikken verwijderd van een reis terug in de tijd!

Klongtour Bangkok

Klongtour Bangkok

Klongtour Bangkok

door Thomas Elshout op 03/04/2013