Visie toerisme Den Bosch

De Gemeente ‘s-Hertogenbosch nodigde onlangs alle binnenstadbewoners uit om te komen luisteren naar de toekomstvisie van de Gemeente met betrekking tot toerisme en het beleid rond citymarketing.

Vanuit mijn positie als binnenstadbewoner en ondernemer actief in de toeristische sector was ik natuurlijk erg benieuwd naar deze presentatie.

Kirsten Willungt en Paul Ducroq waren namens de Gemeente aanwezig en presenteerden de uitkomsten van onderzoeken en de visie die daarop is ontwikkeld.

Een van de drukstbezochte steden van Nederland

Een paar uitkomsten uit het CVO (Continu Vakantie Onderzoek):

 • Den Bosch trok in 2010 1.593mln bezoekers en staat daarmee op de 7e plek in Nederland.
 • Bezoekers komen gemiddeld 2,5 keer per jaar wat het totaal bezoek op ruim 4 mln brengt.
 • Daarmee staat Den Bosch op de 3e plek van meest bezochte steden in Nederland. Alleen Amsterdam en Maastricht scoren hoger.
 • Gemiddeld wordt per bezoeker €49 uitgegeven
 • 41% van de bezoekers is 50+
 • 32% van de bezoekers is tussen 25-49
 • Voor 58% van de bezoekers is shoppen de belangrijkste reden om naar Den Bosch te komen
 • 22% van de bezoekers associeert Den Bosch met de Sint-jan
 • De groep jongeren (18-29) heeft geen associatie met Den Bosch
 • 76% van de bezoekers is positief over de stad

Den Bosch trekt dus jaarlijks zo’n 1,6 miljoen bezoekers en daarmee staat de stad op de 7e plaats in NL.  Het grote probleem echter is dat de meeste bezoekers dagjesmensen zijn die voornamelijk komen winkelen. Het meerdaagse bezoek is in 2009 afgenomen, er is waren beduidend minder hotelovernachtingen dan in voorgaande jaren. En daar moet volgende de Gemeente wat aan gedaan worden. Daarom is een visie ontwikkelt ter promotie van het meerdaags toerisme. Als bezoekers langer blijven dan wordt er meer geld uitgegeven dan de gemiddelde €49 en dat is goed voor de lokale economie. Een logische conclusie zou ik zegggen. Dan het plan van de Gemeente Den Bosch:

Gemeente Den Bosch ontwikkelt haar visie

Den Bosch moet als bestemming aantrekkelijker gemaakt worden voor toeristen die meerdere dagen willen blijven. Daarom is gekozen om meer te doen met de regio. Het plan: ‘De toeristische parels in Den Bosch en de omliggende re­gio met elkaar in verbinding breng­en. Dat is de inzet van het plan De Ziel van Brabant, waarmee Den Bosch samen met andere gemeen­ten en partners meer toeristen naar de stad en de regio wil trek­ken. Daarnaast hoopt Den Bosch toeristen op die manier langer dan een dag aan zich te binden’. Den Bosch heeft hiervoor de samenwerking gezocht met de gemeen­ten Boxtel, Heusden, Loon op Zand, Maasdriel, Oss, Sint-Michielsgestel en Vught.

En hier slaat Den Bosch de plank volledig mis. In plaats van de te kijken hoe aantrekkelijk de stad al is voor meerdaags toerisme wordt de omliggende regio erbij gehaald. Toeristen die een stedentrip maken komen voor de stad. Toeristen die het platte land willen bezoeken gaan naar een natuurgebied. Die twee dingen combineren is je richten op een doelgroep die, als die al bestaat, erg klein is en bovendien commercieel niet aantrekkelijk. Stadstoeristen willen musea, gezelligheid, evenementen, architectuur, activiteiten, theater en vermaak. En op sommige van die punten scoort Den Bosch goed, maar op een aantal andere helemaal niet.

Den Bosch, meest gastvrije stad van Nederland?

Den Bosch is een van de mooiste steden van Nederland, misschien wel de mooiste alleen de Gemeente ziet dat zelf niet. Het is aan de lokale bewoners en ondernemers te danken dat bezoekers van de stad vol lof zijn over de gastvrijheid, het Bourgondische en de vele mooie panden. Als je kijkt wat de Gemeente de afgelopen jaren heeft gedaan is er meer kapot gemaakt dan verbeterd.

Den Bosch meest gastvrije stad van Nederland? Je moet eens luisteren naar mensen die met de auto op donderdagavond of in het weekend naar Den Bosch komen, de meeste die voor het eerst komen, doen dat vervolgens ook nooit meer. De aangegeven routes zijn onlogisch en filegevoelig, parkeren is een drama en duur, parkeergarages vies, oud en krap. Een transferium is niet voor iedereen een alternatief dus zorg voor goede parkeervoorzieningen (ga maar eens in Maastricht kijken). Of verplaats je eens in een niet Nederlandstalige toerist en begin op het station. Den Bosch is gezegend met direct snelle verbindingen met Eindhoven Airport en Schiphol. Vanaf Schiphol rijdt ieder half uur een directe trein naar Den Bosch! Alleen aangekomen op het station ontbreekt iedere Engelstalige aanduiding en worden buitenlanders niet welkom geheten. Erg gastvrij! Ook in de stad ontbreekt ieder Engelstalig bord of bewegwijzering. De grootste toeristische attractie, de Binnendieze vaartochten (165,000 bezoekers per jaar). Alleen in het Nederlands!

Overnachten in Den Bosch

Dan is er een gigantisch probleem met hotelcapaciteit. In de binnenstad is een chronisch tekort aan aantrekkelijke en unieke hotels. Met alle respect voor de bestaande hotels, de gemiddelde bezoeker wil keuze en vernieuwing. Het meeste gezochte onderwerp op Youropi.com voor Den Bosch is overnachten. En erg vaak krijgen wij de vraag of het werkelijk klopt dat er maar een 2 hotels in de binnenstad te vinden zijn. Geen wonder dat Bed & Breakfasts in Den Bosch het zo goed doen. Overigens deelt de Gemeente Den Bosch deze mening niet, volgens hen is er voldoende capaciteit en zijn er in de omliggende dorpen nog voldoende alternatieven. Alsof je een stedentrip of conferentie in Den Bosch boekt en vervolgens ergens anders gaat slapen. Bovendien doe je daarmee de ondernemers in de stad tekort.

Den Bosch Airport

Een ander punt, kijk eens naar de ligging van Den Bosch. Met Duitsland en België als buren en een internationaal vliegveld op 25km rijden is er aan potentiële bezoekers geen gebrek. Nu is het inzetten van een AirportExpress (bus van Eindhoven Airport naar Amsterdam) die stopt op transferium Pettelaar op zich best aardig. Maar in die bus zitten toeristen die gekozen hebben voor Amsterdam en wat krijgen die van Den Bosch te zien? Een suf filmpje, foldertje en een gigantisch parkeerterrein op een industrieterrein. Waarom niet lobbyen voor een naamsverandering van Eindhoven Airport? De beste marketing in heel Europa voor Den Bosch is de naam ‘Eindhoven-Den Bosch airport’ of vanuit de Brabantse gedachte (culturele kandidaat 2018) Brabant Eindhoven-Den Bosch Airport. Het zou een fantastische opsteker zijn voor de lokale economie.

Maar nee, Den Bosch, stad van een beroemde schilder, vestingstad van Europa, meest gastvrije stad, beste binnenstad, hoofdstad van de smaak, dé evenementenstad van NL,  en bovenal schitterende middeleeuwse stad zoekt samenwerking met dorpen in de omgeving om meerdaagstoerisme te stimuleren. Ik kan alleen maar zeggen, Gemeente Den Bosch, open uw ogen!

Meer informatie over Den Bosch

door John van Vroenhoven op 05/05/2011

 • http://www.aantalinwoners.nl/ aantal inwoners

  Den bosch blijft een mooie stad om heen te gaan :)