Chinatown: van alle markten thuis

Chinatown BangkokChinatown is een wijk in Bangkok waar je kleur- en geurrijke markten kunt bezoeken. Het decor is even fascinerend als contrastrijk: oude panden met verweerde gevels worden afgewisseld met felgekleurd tropisch fruit, plastic speelgoed en fonkelende sieraden. Deze wijk ontstond als vestiging voor Chinese arbeidsimmigranten en is van arme arbeiderswijk veranderd in een van de duurste grondgebieden in Bangkok. Het is hier altijd bedrijvig met druk bezochte kraampjes, goudwinkels, loterijverkopers en restaurants die variëren van doodeenvoudig tot extreem luxe.

Als liefhebber van markten kan in een wijk als Chinatown m’n hart ophalen. Daar zijn er namelijk nogal wat van. De leukste die ik deze week bezocht heb, zijn Sampeng Markt en de nachtmarkt. De eerste is bedoeld voor groothandelaren die er hun inkopen doen. De koopwaar is even kleurrijk als divers: accessoires, speelgoed, cadeaus, sieraden, stoffen en ontelbaar veel hebbedingetjes. Sampeng Markt vindt plaats in een smalle steeg waarin naast het publiek zo ongeveer continu auto’s en steekkarretjes vol goederen af en aan rijden. Mits gewapend tegen tegen de warmte en ingesteld op de drukte is het een bezienswaardige markt. En in Thailand ontbreekt het op een markt nooit aan lekker eten dus dat is ook hier niet anders.

Sampeng Markt Sampeng markt

‘s Avonds laat Chinatown zich van haar beste kant zien op culinair vlak. Een wandeling door de hoofdstraat is dan een heuse proeverij. Op de trottoirs zijn complete terrassen verrezen en wat overdag een container leek, blijkt nu opeens getransformeerd tot keuken. En daaruit komen de lekkerste gerechten. Er zijn verschillende klassiekers die je hier zeker moet gaan proeven.  Zaterdag spreek ik met een organisatie die culinaire avondtours verzorgt door Chinatown. Je wandelt dan met een van hun ervaren gidsen door de wijk en krijgt uitleg over de lekkerste gerechten welke je vervolgens natuurlijk ook gaat proeven. Je zult zelf zien: Chinatown is van alle markten thuis.

Nachtmarkt Chinatown Bangkok
Chinatown Bangkok 4
Chinatown Bangkok 6Chinatown Bangkok 7
Nachtmarkt Chinatown

door Thomas Elshout op 03/04/2013