Fietsen door Bangkok

Fietsen Bangkok 1

Vaak werd ik de afgelopen week voor gek verklaard als ik vertelde dat ik ook een fietstour door Bangkok zou gaan maken. Zo vaak, dat ik als ervaren fietser zelf ook een beetje begon te twijfelen aan het idee om me bij tropische temperaturen op een tweewieler in het chaotische verkeer van Bangkok te mengen. Maar inmiddels kan ik alle vooroordelen over fietsen in Bangkok de kop indrukken, het is veilig, comfortabel, leuk en een fantastische manier om het échte Bangkok te ervaren.

Ik fiets mee in de middagtour en als we verzamelen bij het startpunt in een soi van Sukhumvit road (‘soi’ is Thais voor zijstraat) is de temperatuur inmiddels opgelopen tot een haast onaangename 40 graden. Het laatste beetje vrees over of dit nu wel de juiste keuze is, smelt in de ontvangstruimte letterlijk als sneeuw voor de zon. Aan de muur niets dan vrolijke gezichten van mensen die mij op de tour voor gingen. Een grote collage met daarop foto’s van de fietstour door leden van het Nederlands Voetbalelftal geeft de doorslag: ik heb er zin in!

Na een korte uitleg over fietsen in Bangkok, de veiligheidsvoorschriften en een kort programma stappen we op de fiets. Als een lange sliert verplaatsen we ons van het drukke centrum in Sukhumvit door wat op het eerste gezicht een wat armere wijk van Bangkok lijkt. Maar de gids licht kort daarna toe dat schijn bedriegt. Men woont inderdaad in kleinere huisjes maar door het klimaat- en cultuurverschil zit de welvaart hier in hele andere dingen zoals het hebben van een mooie auto met airco. Het is letterlijk een kijkje in het leven van de locals want de deuren staan open en met een vriendelijk ‘Sawadee krap’ (de Thaise begroeting) sta je binnen.

Fietsen Bangkok 14Een op het eerste gezicht arme wijk in Bangkok

We fietsen verder, gaan van de hoofdweg af en fietsen onder een lange brug door. Ondanks de zanderige grond en het afval wordt iedere meter benut, overal waar je kijkt wonen mensen, wordt gekookt of spelen kinderen. Langzaam begint het besef door te dringen dat wat we eerder zagen inderdaad nog niets is vergeleken met dit. Toch lijken de mensen hier even goed of zelfs meer te genieten van het leven. We stoppen weer even en de gids vertelt over het leven onder brug. Het verhaal wordt al snel onderbroken door spelende kinderen waarvan er één wel een heel bijzonder huisdier heeft!

Fietsen Bangkok 6Een van de bewoners van de wijk onder de brug.

De fietstocht gaat verder. Een korte stop met heerlijk vers fruit en vele fotogenieke momenten verder, komen we bij de Chao Phraya rivier uit die onder het centrum van Bangkok een grote lus maakt. De fietsen worden op een typisch Thaise longtail boot geplaatst, voor de meesten beter bekend als “James Bond boot” met dank aan de film The Man with the Golden Gun. De boot brengt ons in een verfrissende vaart naar de overkant waar we de tocht vervolgen.

Fietsen Bangkok 10De Longtailboat brengt ons met de fietsen naar de overkant.

Even dacht ik dat we het leven langs de weg wel gezien hadden maar het district Phra Pradaeng, in de lus van de Chao Phraya rivier, laat weer een héél andere kant van Bangkok zien. Die paar minuten reizen over het water hebben ons in een geheel andere wereld gebracht, dit lijkt wel het platteland! Fietsend over een verhoogd betonnen fietspad aanschouw je het dagelijkse leven in dat hier op een aangenaam rustig tempo plaatsvindt. We maken nog een stop bij een lokale tempel en doen een verfrissend drankje aan de rand van een groot park voordat we terug fietsen naar het hectische centrum van de stad. Eenmaal terug bekijk ik de foto’s op mijn camera en dan besef ik pas goed wat we onderweg allemaal gezien hebben. Zelfs als fervente bezoeker van Bangkok kan ik terecht zeggen dat ik dankzij deze fietstour een stukje Bangkok heb gezien dat ik anders nooit had ontdekt. Een absolute aanrader.

Zelf ook het échte Bangkok ontdekken? Bekijk alle informatie over deze fietstour en bestel tickets!

Bekijk mijn videoverslag van deze fietstour:

Foto’s van de fietstour:

Fietsen Bangkok 11 Fietsen Bangkok 3 Fietsen Bangkok 4Fietsen Bangkok 5Fietsen Bangkok 7 Fietsen Bangkok 8 Fietsen Bangkok 9 Fietsen Bangkok 12 Fietsen Bangkok 13Fietsen Bangkok 2

door Thomas Elshout op 09/04/2013

 • ruud louwerse

  Prima verslag goede reportage. Ik heb er zo ook een paar gemaakt.

  Geweldige fietstochten met Michiel Hoes en zijn mensen. ABC Amazing Bangkok cyclist. http://realasia.net/ Leuke gezellige nederl;andse vent die het allemaal goed vertelt en uitlegt. AANRADER

 • Bert

  Mooi geschreven Thomas! Mooie beelden erbij geven een goede impressie van de fietstours die zeker een highlight zijn in een bezoek aan Bangkok!

  Zoals geschreven door Ruud, een Super bedrijf met kwaliteitsfietsen en gidsen!!
  Boek bij ABC voor de beste Bangkok ervaring.

  Keep up the good work!